ترکمنستان بهعنوان یکی از کشورهای مهم از نظر توانمندیهای انرژی، فرصتهای زیادی برای صادرات خدمات مهندسی به جمهوری اسلامی ایران دارد، به گونهای که کشورمان جزو اهداف استراتژیک ترکمنستان برای صادرات نفت است. و گاز به اروپا و ایجاد زیرساخت های آن بر عهده مهندسان ایرانی است. همچنین قراردادهای عمده ای بین دولت سیزدهم و ترکمنستان برای توسعه زیرساخت های حمل و نقل منعقد شد که بستری برای ارتقای صادرات گاز فراهم می کند. خدمات مهندسی برای این کشور
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا).اقتصاد ترکمنستان به طور فزاینده ای در حال رشد است تا جایی که پس از استقلال این کشور از اتحاد جماهیر شوروی سابق، به دلیل درآمد ارزی بالای حاصل از صادرات انرژی، پروژه های زیادی در زمینه های مختلف در این کشور اجرا شده و یا در حال اجرا است. سال. . او هست
بهره برداری از کشورهای جهان در صادرات خدمات مهندسی به ترکمنستان
به گفته مقامات ترکمنستان، نزدیک به 1700 پروژه در زمینه های مختلف به ویژه در زمینه سوخت و انرژی با سرمایه گذاری بالغ بر 43 میلیارد دلار در این کشور در حال اجراست. ترکیه پس از کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و اوکراین در بازار صادرات خدمات فنی و مهندسی به این کشور در رتبه اول قرار دارد.
مهمترین و بزرگترین پروژه در زمینه خدمات فنی و مهندسی ترکمنستان در چند سال گذشته ساخت دهکده المپیک با هزینه 5 میلیارد دلاری در عشق آباد برای برگزاری بازی های داخل سالن آسیا 2017 در بخش ورزش بوده است. ساخت فرودگاه بین المللی عشق آباد با هزینه 2.3 میلیارد دلار و بندر جدید ترکمن باشی با هزینه 2 میلیارد دلار از دیگر پروژه های بزرگ این کشور در سال های اخیر است که توسط شرکت های ترکیه ای اجرا شده است.
یکی دیگر از تسهیلات زیربنایی مهم در این کشور افتتاح فاز اول و دوم منطقه معروف گردشگری ملی در ساحل دریای خزر در غرب این کشور است که شامل مجتمع های مسکونی با ساخت 40 اتاق 5 ستاره است. هتل ها، مجتمع های تفریحی، فرهنگی، ورزشی و بهداشتی و ویلاها و بیمارستان ها و در آینده نزدیک تبدیل می شود این منطقه یکی از مراکز مهم گردشگری نه تنها در ترکمنستان بلکه در سواحل دریای خزر است
فرصت صادرات خدمات فنی و مهندسی شرکت های ایرانی به ترکمنستان
در ابتدای فروپاشی شوروی سابق و استقلال ترکمنستان، شرکت های ایرانی با حضور فعال در اجرای پروژه های مهم در این کشور حضور فعال داشتند و عملکرد آنها مورد ارزیابی مثبت مقامات ترکمنستان به ویژه شرکت دوبرال قرار گرفت. شرکتی که پیش از این در راهسازی نقش فعالی داشت. مسئولان ترکمنستان از عملکرد این شرکت راضی هستند که پاداش خوبی برای حضور پررنگ شرکت های ایرانی در اجرای پروژه های عمرانی به ویژه راهسازی و راه سازی و تاسیسات ساختمانی در این کشور است.
آخرین پروژه فنی و مهندسی اجرا شده توسط شرکت های ایرانی در ترکمنستان، ساخت پل سرخس توسط شرکت توچال و اجرای عملیات انسداد جاده توسط شرکت آذرباسیلو و یک شرکت ایرانی دیگر است. به طور کلی فرصت ها و قابلیت های مثبت حضور شرکت های ایرانی در بازار صادراتی خدمات فنی و مهندسی ترکمنستان به شرح زیر است:
1- موقعیت این کشور در کنار ایران و دسترسی آسان به بازار ترکمنستان
2- حضور مهندسان جوان، خلاق، مستعد و متخصص
3- آشنایی مهندسان ایرانی با فناوری های نوین در ارائه خدمات فنی و مهندسی
4- حضور در ترکمنستان در کمترین زمان ممکن و با کمترین هزینه
5- قابلیت تهیه و حمل هر نوع مصالح ساختمانی به راحتی و با کمترین هزینه
6- گستردگی اجرای پروژه های عمرانی در زمینه های مختلف در جهت بازسازی این کشور
7- توان مهندسین کشورمان در زمینه مشاوره، طراحی و اجرای پروژه های خارج از کشور.
8- ارزش افزوده بالا، سودآوری مناسب و ایجاد فرصت های شغلی در صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشور.
9- حضور شرکت های بزرگ ارائه دهنده خدمات فنی و مهندسی در ایران
چالش ها و موانع پیش روی صادرات خدمات فنی و مهندسی به شرکت های ایرانی در بازار ترکمنستان
1- عدم حل و فصل اختلافات مالی قدیمی بین دو کشور
2- مشکلات بانکی در هر دو کشور و نوسانات ارزی وجود دارد
3- عدم حمایت کامل صندوق ضمانت صادرات کشورمان از شرکت های ایرانی
4- وجود بوروکراسی پیچیده اداری در دو کشور
5- نبود نهاد واحد برای معرفی شرکت های موفق ایرانی در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی.
6- حمایت ناکافی دولت از شرکت ها و کارگران در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی
7- دولت ترکمنستان در خصوص صدور ویزا برای کارگران مجری پروژه ها سختگیر است
8- وجود مشکلات بیمه ای
9- وجود رقبای قوی مانند ترکیه، کره جنوبی، ژاپن، روسیه، فرانسه و …
10- برخی شرکت های ایرانی مدعی هستند که مانع صادرات خدمات فنی و مهندسی به ترکمنستان موضوع مالیات بر ارزش افزوده است. امروزه در بازارهای رقابتی، مالیات نباید نقشی در قیمت نهایی کالاهای صادراتی داشته باشد، اما در کشور ما مالیات بر ارزش افزوده همچنان عامل مهمی است و اخذ می شود و با وجود اینکه 9 درصد است، ایرانی را جای می دهد. شرکت ها 20 درصد عقب تر… رقابت در بازارهای منطقه ای که منجر به از دست دادن مزیت ها و بازارهای آنها می شود.
12- از دیگر مشکلات و موانع صدور خدمات فنی و مهندسی می توان به سهولت در تهیه ضمانت نامه های مورد نیاز شرکت ها برای شرکت در مناقصات، پرداخت پیش پرداخت و تضمین حسن انجام کار علاوه بر طولانی بودن مراحل اخذ ضمانت نامه اشاره کرد. همچنین خاطرنشان شد که ارسال تجهیزات و ماشین آلات برای اجرای پروژه ها به خارج از کشور و مشکلات معاملات نقدی آسان نیست و شرکت های ایرانی نمی توانند به راحتی در مناقصات بین المللی ترکمنستان شرکت کنند.
راهکارهای افزایش صادرات خدمات فنی و مهندسی شرکت های ایرانی به ترکمنستان
1- نگاه دولت به صادرات خدمات فنی و مهندسی به عنوان یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی.
2- تسریع مشکل انتقال پول و تراکنش های بانکی برای انجام عملیات صرافی نقدی
3- حل مشکلات مالی بین دو کشور
4- حل مشکل صدور ویزا برای حضور شرکت های ایرانی در ترکمنستان
5- مشارکت گسترده در مناقصات بین المللی برای ترکمنستان
6- حمایت و مساعدت همه جانبه دولت از شرکت ها برای حضور موفق شرکت ها در بازار خدمات فنی و مهندسی.
7- استفاده بهینه از توانمندی های بخش خصوصی با ارتقای توانمندی ها و قابلیت های بالقوه موثر این بخش.
8- حمایت حقوقی از دولت در همه زمینه ها برای توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی در بازارهای هدف.
9- حمایت و مساعدت کامل صندوق ضمانت صادرات کشورمان از شرکت های ایرانی در این کشور
10- گشایش خط اعتباری برای شرکت های ایرانی توسط دولت در این خصوص
11- تدوین راهبرد صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشور به منظور اتخاذ راهبرد مناسب در این زمینه و جلوگیری از فعالیت های پراکنده و موازی کاری.
12- برای توسعه صادرات فنی و مهندسی در ایران نیازمند سازمان های حاکمیتی مناسب هستیم که همواره از این جریان صادرات حمایت کنند.
13- حمایت دولت از شرکت های بخش خصوصی خارج از کشور در زمینه معرفی، تبلیغات و بازاریابی شرکت ها
14- حمایت و حمایت مالی دولت از برگزاری همایش ها، سمینارها و نمایشگاه ها با موضوع خدمات فنی و مهندسی.
با توجه به سرمایه گذاری هنگفت ترکمنستان در اجرای پروژه ها در زمینه های مختلف و حضور شرکت های ایرانی با توجه به پتانسیل ها و مزیت های فراوانی که کشورمان از آن برخوردار است چه از نظر جغرافیایی و همجواری با این کشور و چه از نظر توانایی شرکت های ایرانی در تولید. مصالح و ملزومات ساختمانی و همچنین شرکت های کوی کنتاکاری این فرصت را برای حضور در بازار ترکمنستان ایجاد کرد.
همچنین با توجه به کیفیت و قیمت رقابتی مصالح و ملزومات ساختمانی در بازار ترکمنستان در رقابت با کالاها و کالاهای چینی، ترکیه ای و حتی اروپایی، شرکت های سازنده مصالح و ملزومات ساختمانی ایرانی می توانند از توانایی ارائه دهندگان خدمات فنی و مهندسی بهره مند شوند. برای صادرات این کالاها به این کشور. در این راستا برگزاری نمایشگاه ویژه شرکت های فنی و مهندسی در کنار شرکت های تولید کننده مصالح و ملزومات ساختمانی و برگزاری همایش در این زمینه می تواند مفید و موثر باشد.
با توجه به توسعه و بازسازی راه های مواصلاتی ترکمنستان و توان شرکت های ایرانی در این زمینه، امید است با رفع مشکلات موجود، شرکت های ایرانی بتوانند حضور فعال و گسترده ای در ترکمنستان در زمینه صادرات فنی و فنی داشته باشند. محصولات صنعتی خدمات مهندسی به ویژه راهسازی. همچنین با توجه به مزیت ها و توانمندی های کشورمان در صادرات خدمات فنی و مهندسی و تولید انواع مصالح ساختمانی، شرکت های ایرانی می توانند به عنوان پیمانکار فرعی و همچنین تامین کننده مواد و ملزومات مورد نیاز شرکت های خارجی فعال در این زمینه حضور داشته باشند. ملت
از سه سند همکاری در حوزه انرژی گرفته تا قراردادی به ارزش 400 میلیون دلار
مهرداد بزارباش وزیر راه و شهرسازی در دولت سیزدهمآبان ماه سال گذشته (1402) با اشاره به جزئیات برگزاری هفدهمین اجلاس کمیته مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکمنستان در عشق آباد از جمله برگزاری نمایشگاه «ایران پروژه» با حضور 300 فعال اقتصادی و صادرات فنی و خدمات مهندسی در زمینه راهسازی به ترکمنستان با قراردادی به ارزش 400 میلیون دلار اظهار داشت: مرز زمینی طولانی با کشور ترکمنستان و سه استان خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان هم مرز با این کشور داریم و یکی از مهمترین آنهاست. محورهای مذاکرات در هفدهمین کمیته مشترک، بحث بازارچه های مرزی است.
وی افزود: محور دوم مذاکرات، انحلال گاز دو کشور است که در گذشته وجود داشت، اما به دلیل مسائل مختلف متوقف شد و امیدواریم بتوانیم در این اجلاس به نتیجه خوبی برسیم. ” وی افزود: تبادل برق ایران و ترکمنستان از دیگر موضوعاتی است که در سفر رئیس جمهور کشورمان به ترکمنستان به خوبی مورد مذاکره قرار گرفت و امیدواریم در این کمیته مشترک موضوع تبادل برق در قالب سند همکاری نهایی شود.
وزیر راه و شهرسازی در دولت سیزدهم ادامه داد: محور دیگر مذاکرات در حوزه حمل و نقل زمینی و ریلی است و هر دو در حوزه تعرفه و سهولت عبور و مرور است که در دستور کار قرار دارد. قطارهایی که از مرزهای آزاد عبور می کنند و اتفاقات خوبی رخ می دهد که منجر به افزایش عبور و مرور خواهد شد. در مجموع سه سند همکاری در زمینه های گاز، برق و راه و یادداشت تفاهم در مورد تمامی فعالیت های مشترک بین دو کشور امضا خواهد شد.
پالایشگاه مرو در ترکمنستان
شرکت مهندسی امراب برای طراحی، مهندسی، تامین تجهیزات و ساخت تصفیه خانه آب مرو با وزارت جمهوری ترکمنستان قرارداد امضا کرد. طراحی، مهندسی، تهیه، حمل، نصب و راه اندازی تجهیزات الکترومکانیکی، ابزار دقیق و کنترل و ساخت تصفیه خانه آب با ظرفیت 103700 مترمکعب در روز بخشی از حوزه کاری این شرکت بود.
تصفیه خانه آب در ماری ترکمنستان همچنین شامل واحدهای ساختاری حوضه، رسوب اولیه، انعقاد، لخته سازی، ته نشینی (تپشی)، فیلتر شنی ثقلی، سیستم کلرزنی گاز، ایستگاه پمپاژ آب خالص و سیستم کنترل است. مدت اجرای این پروژه 9 ماه بود.
پروژه های گاز در ایران و ترکمنستان
رحمان کاراباش، عضو اتاق مشترک ایران و ترکمنستان وی در یادداشتی اعلام کرد: تولید گاز ترکمنستان در سال 2018 به 95.5 میلیارد مترمکعب و در سال 2024 به 122.3 میلیارد مترمکعب رسید. بنابراین، این امر به نوعی نشان دهنده نقش مهمی است که این کشور در بازارهای جهانی گاز در سال های آینده ایفا خواهد کرد. ترکمنستان دارای حدود 19.5 تریلیون متر مکعب ذخایر گاز اثبات شده در جهان است که سهمی معادل 10.1 درصد دارد و در بین کشورهای دارای بیشترین ذخایر گاز در جهان رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است. جمهوری ترکمنستان از نظر صادرات گاز در رتبه ششم جهان قرار دارد. ترکمنستان همچنین دارای ذخایر نفتی بالغ بر 600 میلیون بشکه است که در رتبه 40 جهان قرار دارد.
در سال 2018، ارزش صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به ترکمنستان بین سالهای 1380 تا 1396، 1185 میلیون دلار برآورد شده است. ترکمنستان دارای بزرگترین ذخایر گاز طبیعی در جهان است و ذخایر اصلی این کشور در سه حوزه آمودریا در جنوب شرقی و حوضه مرغاب و حوضه جنوبی خزر هر دو در غرب این کشور قرار دارد.
دو کشور شاهد تعاملات مهندسی خوبی در زمینه احداث خط لوله گاز بوده اند که مهمترین نمونه های آن عبارتند از:
1- خط لوله کارپیچی – کردکوی
این یک خط لوله گاز طبیعی به طول 200 کیلومتر (120 مایل) است که از میدان گازی کرابچی در شمال اوکرم در غرب ترکمنستان تا کردکوی در ایران امتداد دارد. 135 کیلومتر (84 مایل) از این خط لوله در ترکمنستان و 65 کیلومتر (40 مایل) در ایران اجرا شده است. ظرفیت این خط سالانه 8 میلیارد متر مکعب است. 1000 میلی متر (39 اینچ) قطر. این خط لوله در 29 دسامبر 1997 توسط رؤسای جمهور صفرمرات نیاز اف و آقای محمد خاتمی افتتاح شد.
2- خط لوله دولت آباد – سرخس – نازیران
خط لوله دوم انتقال گاز طبیعی به طول 182 کیلومتر از میدان گازی دولت آباد ترکمنستان آغاز و پس از عبور از سرخس در ترکمنستان به خط لوله ملی گاز ایران در منطقه نجران متصل می شود. ظرفیت انتقال گاز طبیعی از طریق این خط لوله سالانه 6 میلیارد متر مکعب است. قطر آن 1219 میلی متر (48 اینچ) است و در سال 2020 راه اندازی شد.
عناوین پروژه های گازی مشترک ایران و ترکمنستان به شرح زیر است:
1- پروژه استفاده از ظرفیت فعلی و خالی روزانه 34 میلیون مترمکعب خطوط انتقال گاز طبیعی ترکمنستان به ایران با انعقاد قرارداد بلندمدت مبادله ای و صادرات به کشورهای اروپایی (معادل 13 میلیارد متر مکعب سالانه).
2- پروژه انتقال گاز ترش ترکمنستان به پالایشگاه نازبران (با احداث خط لوله 80 کیلومتری) و مبادله و صادرات گاز طبیعی از ایران به کشورهای هدف.
3- پروژه احداث خط لوله گاز جدید بین ترکمنستان و ایران به منظور افزایش ظرفیت روزانه انتقال گاز طبیعی به 80 میلیون متر مکعب با هدف جذب تولید گاز طبیعی ترکمنستان در آینده از طریق ایران.
با توجه به مطالب فوق، ترکمنستان تنها جمهوری اسلامی در آسیای مرکزی است که 1200 کیلومتر مرز آبی و زمینی با ایران دارد. این کشور برای افزایش صادرات گاز به اروپا نیاز به توسعه زیرساخت های خود از طریق ایران دارد. کشور ترکمنستان نیز برای رفع نیازهای خود در زمینه انرژی به تخصص مهندسان و متخصصان ایرانی نیاز دارد که بر اساس آن تفاهم نامه ها و تفاهم نامه های مهمی بین جمهوری اسلامی ایران (در دوره دولت سیزدهم) منعقد شد. ) و جمهوری اسلامی ایران. ترکمنستان امید است صادرات خدمات فنی و مهندسی از جمهوری اسلامی ایران به کشور ترکمنستان در دولت چهاردهم پیگیری و اجرایی شود.
انتهای پیام/
منبع: https://www.isna.ir/news/1403062717706/%D9%BE%D8%B1%D9%88%DA%98%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D9%88%D9%81%D9%82-%D9%85%D9%87%D9%86%D8%AF%D8%B3%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D9%86%D8%B7%D9%82%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D9%81%D8%B1%D8%B5%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%AA%D8%A7-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C