معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه امروزه بیش از 11 هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعالیت می کنند و حداقل یک محصول یا خدمات پیشرفته را در کارنامه خود دارند، گفت: با این حال بررسی ها نشان می دهد که تاثیر این شرکت ها بر اقتصاد کشور به اندازه ای است که انتظار اولیه قانون گذاران این بود که سهم فروش محصولات دانش بنیان در اقتصاد کشور از یک درصد تولید ناخالص داخلی (تولید ناخالص داخلی) فراتر نرود که فاصله زیادی با آن دارد. اهداف توسعه
به گزارش ایسنا. نشست هم اندیشی تاثیر قانون جهش تولید دانش بر توسعه اقتصاد دانش بنیان با نقش بازیگران جدید در چهاردهمین کنفرانس بین المللی مدیریت فناوری و نوآوری سخنران این جلسه دکتر مهدی الیاسی معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، چالش ها و دستاوردهای این قانون را برگزار و بررسی کرد.
مهدی الیاسی در این جلسه با اشاره به قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان که در سال 1388 تصویب شد، گفت: این قانون از معدود قوانینی است که تقریباً به طور کامل اجرا شده است. و البته مواردی مانند خصوصی سازی پژوهشگاه ها که به اشتباه به این قانون اضافه شده بود به دلیل چالش های اجرایی اجرا نشد. اما تمامی اهداف اصلی قانون که شامل شناسایی، حمایت و توانمندسازی بنگاه های دانش بنیان بود محقق شده است.
وی افزود: امروز بیش از 11 هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعالیت می کنند و حداقل یک محصول یا خدمات پیشرفته را در کارنامه خود دارند. با این حال، بررسیها نشان میدهد که تأثیر این شرکتها بر اقتصاد کشور به اندازهای که قانونگذاران ابتدا انتظار داشتند، نبوده است. سهم فروش محصولات دانش بنیان در اقتصاد کشور تنها حدود 1 درصد تولید ناخالص داخلی است که با اهداف توسعه فاصله زیادی دارد.
نقش بازیگران جدید در قانون جهش در تولید
الیاسی به قانون جهش بهره وری دانش بنیان اشاره کرد و گفت: این قانون تلاش می کند بازیگران بزرگ تری را وارد اکوسیستم اقتصاد دانش بنیان کند. به همین دلیل علاوه بر شرکت های کوچک فناوری، شرکت های بزرگ و موسسات اقتصادی مکمل مانند بانک ها، بورس ها و سازمان های توسعه ای نیز به این حوزه اضافه شده اند. این موسسات نقش حیاتی در تکمیل زنجیره نوآوری و ارتقای اکوسیستم مبتنی بر دانش دارند.
شاخص های ارزیابی اقتصاد دانش بنیان
وی در خصوص شاخص های پیشرفت در حوزه دانش گفت: در دنیا دو شاخص اصلی برای سنجش اقتصاد دانش بنیان وجود دارد. اول، شدت هزینه های تحقیق و توسعه نسبت به تولید ناخالص داخلی، و دوم، سهم تولید محصولات دانش بنیان در اقتصاد. در ایران این شاخص حدود 0.7 تا 0.8 درصد است که به وضوح کمتر از میانگین جهانی است. دلیل این وضعیت، طراحی اقتصادی و اولویت های سیاستی کشور است.
به جای شرکت ها بر فعالیت ها تمرکز کنید
معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی ریاست جمهوری تاکید کرد: یکی از تغییرات مهم در قانون جهش تولید، تغییر تمرکز از شرکت های دانش بنیان به فعالیت های دانش بنیان است. این بدان معناست که به جای اینکه یک شرکت لزوماً مبتنی بر دانش باشد، از فعالیت های فناورانه آن حمایت می شود، حتی اگر در مقیاس کوچک باشد. این رویکرد پایه و اساس توسعه فناوری گسترده تر و متنوع تر را در کشور خواهد گذاشت.
الیاسی خاطرنشان کرد: موفقیت در حوزه دانش مستلزم افزایش سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه، تقویت بازیگران مکمل و تغییر نگاه به اقتصاد دانش بنیان است. با این اقدامات می توان سهم این حوزه را در اقتصاد ملی به سطح بهتری رساند.
انتهای پیام/
منبع: https://www.isna.ir/news/1403101914555/%D8%B3%D9%87%D9%85-%DB%8C%DA%A9-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF%DB%8C-%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4-%D8%A8%D9%86%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B2-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D8%A7%D8%AE%D8%A7%D9%84%D8%B5-%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D9%84%DB%8C