بریکس در تدارک سیستم پرداخت مشابه سوئیفت

بریکس در تدارک سیستم پرداخت مشابه سوئیفت

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از خبرگزاری ریانووستی، الویرا نابیولینا در این باره افزود: بانک مرکزی و وزارت دارایی روسیه در حال گفت‌وگو با دیگر کشورهای عضو گروه بریکس هستند، البته قبلا گفته بودم که این پروژه کاملأ پیچیده است، یعنی درک و ترویج آن در میان شرکا نیاز به زمان دارد.
وی خاطرنشان کرد: ایجاد سامانه پرداخت بریکس در حال بحث و بررسی است و تا نهایی شدن این مباحث، ما از روش‌ها و ابتکارات دیگر برای تسویه حساب‌های مالی همچون پلتفرم پل بریکس استفاده خواهیم کرد.

بریکس در تدارک سیستم پرداخت مشابه سوئیفت

وبگاه Watcher.Guru روسیه نیز در این باره نوشت:‌ گروه بریکس به دنبال دور زدن سیستم سوئیفت غربی و جایگزینی آن با مکانیسم مالی خود است.
این پایگاه خبری نوشت: ایجاد یک سیستم پیام رسان مالی جدید مشابه سوئیفت به گروه بریکس اجازه می دهد تا چشم انداز تجارت جهانی را تغییر دهد.
در این گزارش آمده است: بیشتر تراکنش‌های فرامرزی اکنون با استفاده از سوئیفت تسویه می‌شوند و ایجاد سامانه مشابه، اهرمی را برای اتحاد کشورهای عضو و انجام عملیات پرداخت بدون استفاده از دلار آمریکا ایجاد می‌کند.
تحلیلگر این وبگاه اقتصادی معتقد است: سیستم پرداخت بریکس‌، از ارزهای محلی برای تسویه حساب های تجاری استفاده می‌کند و برای همیشه به اتکای این کشورها به دلار آمریکا پایان می دهد؛ این سیستم پرداخت، قادر خواهد بود که سلطه جهانی دلار آمریکا را بشکند.

بریکس در تدارک سیستم پرداخت مشابه سوئیفت

این پایگاه خبری در ادامه از قول الکساندر باباکوف نایب‌رئیس دومای دولتی روسیه گفت: ایجاد سیستم پیام‌رسان مالی مشابه سوئیفت برای کشورهای بریکس در دستور کار است؛ سیستمی که مبتنی بر همکاری بانک‌های دولتی کشورهای عضو خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد:‌ برای دستیابی به چنین هدفی، باید سیستمی جدید طراحی و عملیاتی شود که از نظر فنی با زیرساخت‌های مالی کشورهای عضو بریکس سازگار و از سطح بالایی از امنیت و حفاظت از داده‌ها برای جلوگیری از حملات سایبری و دسترسی غیرمجاز به اطلاعات مالی برخوردار باشد.

پیش‌تر آندری رودنکو معاون وزیر امور خارجه روسیه در این باره به خبرگزاری تاس گفته بود: کشورهای عضو گروه بریکس در حال بررسی پیشنهاد ایران برای یکپارچه سازی سیستم های پرداخت ملی هستند.
رودنکو با بیان اینکه پیشنهاد تهران به توافقات اخیر بانک‌های مرکزی و پیمان پولی دوجانبه ایران و روسیه، به عنوان الگویی برای کشورهای بریکس اشاره دارد، تاکید کرد: ایجاد زیرساخت های ترخیص و پرداخت مستقل و مقاوم در برابر فشار تحریم ها، گام مهمی در تقویت حاکمیت مالی بریکس خواهد بود.
این دیپلمات روسی افزود: ابتکار عمل ایران هنوز در حال بحث است و هنوز برای صحبت درباره پارامترهای نهایی زود است.

به گزارش ایرنا،‌پیش از این، رئیس‌کل بانک مرکزی ۱۶ تیرماه ۱۴۰۳ از امضای نخستین قرارداد پیمان پولی دوجانبه برای تبادلات تجاری میان ایران و روسیه خبر داد و اعلام کرد: زیرساخت معاملات توافقی ریال برون‌مرزی (ریال آفشور) در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آینده نزدیک افتتاح خواهد شد.
محمدرضا فرزین در مصاحبه با خبرنگاران اظهار داشت: در نشست دو جانبه رؤسای کل بانک های مرکزی دو کشور ایران و روسیه در حاشیه کنگره مالی روسیه در سن‌پترزبورگ، همه اقدامات مشترکی که در گذشته توافق شده بود نهایی شد و بدین ترتیب کلیه اقدامات توافق شده قبلی وارد مرحله عملیاتی شد.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین گفت: در این نشست سند همکاری جدیدی در خصوص اقدامات مشترک آتی به امضای رؤسای کل بانک¬های مرکزی دو کشور رسید.
وی با اشاره به ظرفیت های تجاری و اقتصادی ایران و روسیه تاکید کرد: در پایان دیدار دوجانبه با رئیس بانک مرکزی روسیه، قرارداد پیمان پولی دوجانبه به منظور تأمین (معاوضه) نقدینگی به پول‌های ملی برای تبادلات تجاری امضا شد و به زودی با افتتاح زیرساخت معاملات توافقی ریال برون مرزی (ریال آفشور) در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، دستورالعمل های لازم به شبکه بانکی و بازرگانان ابلاغ خواهد شد.
فرزین یادآور شد: با پیمان پولی، مبادلات براساس ارزهای محلی ریال و روبل خواهد و نیازی نیست از ارز دیگری استفاده شود و شروعی برای جهش در مبادلات تجاری کشور خواهد بود و بسیاری از خطرات ناشی از تبدیل ارز و این امر مبادلات با سایر ارزها را پوشش می دهد. لذا این مهم برای تجار ایرانی و سرمایه گذاران روسی بسیار مطلوب است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره مناسبات پولی و بانکی ایران و روسیه، گفت: در نشست دوجانبه هیات تخصصی دو طرف، ضمن نهایی سازی الزامات اتصال شبکه پرداخت کارتی میر روسیه به شبکه شتاب ایران، این پروژه وارد مرحله عملیاتی شدکه فاز اول آن تا اواخر ماه آینده میلادی (ابتدای شهریور ماه) برای اتباع ایرانی قابل استفاده خواهد بود.
وی ادامه داد: در این مرحله کارت های بانکی شبکه شتاب ایران در قالب طرح کارت هوشمند همراه بانکی (کهربا) در کلیه خودپردازهای کشور روسیه قابل استفاده خواهد بود و اتباع ایرانی خواهند توانست با کارت‌های بانکی خود از خودپردازهای روسیه اسکناس روبل دریافت کنند.
فرزین تصریح کرد: مرحله دوم این اتصال برای بهره‌مندی اتباع روسیه در ایران خواهد بود و در مرحله سوم کارت‌های شتاب ایران در پذیرنده های فروشگاهی روسیه پردازش خواهد شد.

گروه اقتصادهای نوظهور سال ۲۰۰۶ با مشارکت برزیل، روسیه، هند و چین تأسیس شد. آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۰ به این گروه پیوست و به دنبال آن، نام گروه از بریک به بریکس تغییر یافت.
در دی ماه سال ۱۴۰۲ همزمان با ژانویه ۲۰۲۴ میلادی و به دنبال پیگیری‌های دستگاه دیپلماسی در دولت سیزدهم، جمهوری اسلامی ایران همراه با مصر، اتیوپی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به صورت رسمی به این اتحاد پیوست. در این میان مشارکت عربستان سعودی در نشست‌های بریکس کمرنگ بوده است. به گفته کنستانتین کاساچف نایب رئیس شورای فدراسیون روسیه، ریاض همچنان در حال بررسی مشارکت در گروه بریکس است.
اجلاس آتی سران بریکس به عنوان مهمترین رویداد این گروه ۲۲ تا ۲۴ اکتبر (اول تا سوم آبان ۱۴۰۳) در کازان مرکز تاتارستان روسیه برگزار خواهد شد.

منبع: https://www.irna.ir/news/85551187/%D8%A8%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%B3-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DA%A9-%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%85-%D9%BE%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D8%AA-%D9%85%D8%B4%D8%A7%D8%A8%D9%87-%D8%B3%D9%88%D8%A6%DB%8C%D9%81%D8%AA

توسط داوود دانش‌جعفری

داوود دانش‌جعفری