به گزارش این خبرگزاری، اندیشه بانکداری اسلامی از ابتدای انقلاب شکوهمند اسلامی در کشورمان با تکیه بر موازین و شریعت مقدس اسلامی در راستای گسترش دایره عدالت و رونق اقتصادی و قانون بانکداری شکل گرفت. . عملیات بانکی بدون ربا مشتمل بر 27 ماده و 4 اسکناس در تاریخ 8 شهریور 1362 و 10 شهریور 1362 به تصویب شورای نگهبان رسید، از این رو روزهای 10 تا 17 شهریور هر سال نامگذاری شده است. در هفته بانکداری اسلامی
قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پس از چند دهه تحولات مهم در فعالیت بانکها و موسسات اعتباری و در راستای انطباق با نوآوریهای حوزه پولی و بانکی و تغییر سیاستهای پولی در جهان به اجرا درآمد. خرداد 1403 هجری شمسی و از اینجا مسئولیت اصلی بانک مرکزی را تأسیس بانکداری اسلامی دانستند و بر تکمیل و نوسازی الگوی عملیاتی این نوع بانکداری به عنوان یکی از وظایف اساسی بانکداری تأکید کردند. این موسسه
بانک مرکزی در این سال ها به عنوان سازنده سیاست های پولی و بانکی و ناظر بر فعالیت های بانک ها و موسسات اعتباری، همواره به دنبال ارتقای پایه های بانکداری اسلامی در راستای اهداف آرمانی خود و مطابق با مقتضیات زمان و زمان تحولات پولی و بانکی در دنیای امروز در کنار سایر اهداف نهایی از جمله کاهش تورم و حمایت از رشد اقتصادی و اشتغال.
اما اکثر آنها بانکداری اسلامی را نوعی فعالیت بانکی می دانند که با احکام اسلام به ویژه از نظر برخورد با ربا سازگار است و بر اجرای قوانین و مقررات مربوط به پول و ربا نظارت می کند. بخش بانکی بر اساس عقود اسلامی عملیات بانکی را انجام می دهد، اما فرهنگ اسلامی دارای مفاهیم و مضامین اخلاقی و انسانی بالایی است که می تواند قابلیت های بسیاری را در اختیار این بخش از اقتصاد قرار دهد.
به عنوان مثال، وفای به عهد و عهد همواره در شریعت اسلام از طریق قرآن کریم، روایات مختلف از پیامبر و ائمه معصومین(ع) مورد تأکید قرار گرفته است و اجرای تعهدات همواره در نظام کنونی همه کشورها و قوانین مورد تأیید بوده است. از کشورهای مختلف سازمان ها
دامنه تاکید و تعهد به تحقق وعده ها و تعهدات به حدی می رسد که در منشورها و بیانات اخلاقی سازمان های مختلف چه در چشم انداز و اسناد رسالت و چه در اهداف کیفی جلوه های عینی و عملی داشته و همواره موضوعی بوده است. علاقه
در اکثر سیستم های اقتصادی، منافع حاصل از انجام تعهدات و وفای به تعهدات در نهایت به دست مشتریان می رسد بازی برای هر دو طرف و شرکت.
البته عملیات سیاست های پولی و نظام بانکی علاوه بر توجه به ارزش های اخلاقی باید به ثبات اقتصاد کلان برای دستیابی به رشد اقتصادی و جلوگیری از تورم پایدار منجر شود. در روایتی از پیامبر اسلام آمده است که فقر انسان را در آستانه کفر قرار می دهد.
رعایت وعده ها و ضرب الاجل ها اولویت شماره یک در تجارت است
در این خصوص کارشناس ارشد مرکز نوآوری بانک الرفح به خبرنگار ایرنا اصفهان گفت: آنچه در تحقق وعده ها مهم است و در واقع نتیجه نهایی این است که پایبندی به وعده ها و ضرب الاجل ها نتایج ارزشمندی را برای هر موسسه فعال به دنبال دارد. در زمینه نوآوری کسب و کار دارای اولویت و اهمیت است و در بسیاری از امور اولویت اول است.
محمد سعید شریفان وی ادامه داد: دستیابی به بانکداری اسلامی ارکان و الزاماتی دارد قبل از پرداختن به سایر جنبه های عمومی و تخصصی تر، می توان به بخش های مغفول تری از آن نگاه کرد که یکی از آنها جایگاه وعده ها و انتصابات در این نظام بانکی است.
وی تصریح کرد: زمانی که در راستای بازاریابی، جذب مشتری و حفظ آنها در بانکداری اسلامی گام برمی داریم، بر اساس قرارهایی که با مشتریان خود می گذاریم، تعدیل و تصمیم گیری می کنیم و انتظار داریم که مشتریان به آن پایبند باشند و از سوی دیگر، و بر اساس این اعتماد، مشتری خود را حق دریافت وعده ها و قرارهایی که به او داده شده است می داند و بر این اساس برنامه ریزی را آغاز می کند.
شریفان تصریح کرد: از سوی دیگر کارشناسان نظام بانکی کشور همه ساله برنامه هایی را در قالب سمینارها و همایش های بانکداری اسلامی با هدف تقویت و گسترش دامنه آن و همچنین اعلام دستاوردهای جدید در این زمینه اجرا می کنند. و آخرین طرح ها برای تسهیلات بانکی با موضوعات اسلامی بیشتر و … از سوی دیگر پیشنهاد می شود منابع برای پروژه های ملی با استراتژی ابزارهای نوین تامین مالی اسلامی برای سرمایه گذاران بخش های مختلف اقتصادی تامین شود.
کارشناس ارشد مرکز نوآوری بانک الرفح افزود: واحدهای نظارتی و سیاستگذار بانک مرکزی و شبکه بانکی در کشور نیز به صورت مستمر بر قوانین و مقررات مربوط به خود نظارت و رصد می کنند، اما این سوال را باید پرسید که آیا ما در مسیر درستی حرکت می کنیم و آیا اگر به قول خود عمل نکنیم؟
وی خاطرنشان کرد: بدون شک وفای به عهد و وفای به عهد دو سرفصل و مولفه کلیدی دیگر برای دستیابی به نظام بانکداری اسلامی است تا بتوانیم ضمن پایبندی به این مفهوم، اصول و قواعد اساسی تری را در مسیر خود پیاده کنیم. شفاف و شفاف، از توانمندی های بانکداری اسلامی بهره مند شده و شاهد رشد و شکوفایی هر چه بیشتر کشور و رضایت هر چه بیشتر مشتریان باشیم.
وی با اشاره به نمونه هایی از وعده ها و انتصابات محو شده در سیستم بانکی ایران گفت: سال ها پیش برخی از بانک ها طرح های تسهیل گری را مشروط به سپرده گذاری مشتریان و گاه با مضامین اسلامی ارائه می کردند، اما این موضوع با وجود سپرده گذاری بارها دیده شد. در زمان دریافت تسهیلات، مردم به دلایلی از جمله مخالفت بانک مرکزی با نرخ تسهیلات یا کمبود منابع از اعطای وام خودداری کردند و یا با تغییر شرایط اولیه، سایر وام ها را به سپرده گذاران و متقاضیان دریافت تسهیلات پرداخت کردند. که معمولا سود کمتری برای مشتری و بیشتر برای بانک ایجاد می کرد.
شریفان تصریح کرد: از سوی دیگر تعهد مشمولان تسهیلات بانکی به پرداخت به موقع اقساط اغلب نسبت به گذشته کمتر شده است و بدون شک نرخ بالای تورم و سوابق اقتصادی در غیرنظامیان تاثیرگذار است. -رعایت آنها وعده ها و ضرب الاجل ها به مشتریان و نظام بانکداری اسلامی باید ارزش عهد و جایگاه آن را در تحقق بانکداری اسلامی در نظر بگیرد تا با رهنمودها و فرهنگ سازی این ارزش اقتصادی را در داخل و خارج ارتقا دهد.
به گزارش ایرنا، هر ساله از 19 تا 27 شهریور ماه به عنوان هفته بانکداری اسلامی نامگذاری شده است.
منبع: https://www.irna.ir/news/85586100/%D8%B6%D8%B1%D9%88%D8%B1%D8%AA-%D8%AA%D9%88%D8%AC%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D8%AC%D8%A7%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%82%D9%88%D9%84-%D9%88-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D8%AD%D9%82%D9%82-%D8%A8%D8%A7%D9%86%DA%A9%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C