انتقال سرمایه از کشوی میز بیرون آمده است

انتقال سرمایه از کشوی میز بیرون آمده است

موضوع انتقال سرمایه که در دهه های اخیر گهگاه مطرح شده، بار دیگر مورد توجه سیاستمداران قرار گرفته است. به نظر می رسد ایده رئیس جمهور انتقال پایتخت از مرکز کشور به جنوب است.

به گزارش ایسنا، مسعود مازیکیان چند روز پیش گفته بود: اگر بخواهیم منابع اولیه را از جنوب کشور و دریا به مرکز آن برسانیم، توسعه کشور ممکن نیست وارد کردن محصولات و ارسال مجدد آنها به جنوب برای صادرات، بسیار دشوار است. چاره ای نداریم جز اینکه مرکز اقتصادی و سیاسی کشور را به سمت جنوب و نزدیکتر به دریا ببریم. تهران به عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی مواجه است که چاره ای جز انتقال مرکز نداریم. کم آبی، فرونشست زمین، آلودگی هوا و مواردی از این دست با تداوم سیاست ها و اقداماتی که تاکنون اتخاذ و اجرا شده، بدتر شده است و راه حل اساسی تغییر تمرکز سیاسی و اقتصادی کشور است. انتقال تمرکز سیاسی و اقتصادی به گونه ای که در تهران بنشینیم و از مردم بخواهیم اقدام کنند، نمی شود اول خودمان برویم تا مردم به دنبال ما بیایند.

با توجه به چالش‌های پیش روی شهر تهران از جمله معضل ترافیک، آلودگی هوا و کمبود منابع آبی، تقریباً در همه دولت‌های بعد از انقلاب موضوع جابه‌جایی پایتخت مطرح شد، اما پس از آن برنامه‌ریزی برای توسعه و تکمیل آن مطرح شد. شهر تهران. زیرساخت ها و تمرکززدایی از این شهر فرآیند واگذاری تنها پس از آن به نتیجه رسید که اخیرا به عنوان ایده ای از سوی رئیس دولت چهاردهم مطرح شد.

مسعود مازیکیان تا امروز در جریان کنفرانس مطبوعاتی وی در پاسخ به سوال رسانه ای درباره صحبت هایش در خصوص جابه جایی پایتخت و موانعی که مانع آن می شود و همچنین علاقه اش به موضوع ساخت و ساز مسکن در تهران گفت: توسعه ساده است. یعنی تعادل بین منابع و هزینه ها. اگر در این زمینه تعادل نداشته باشیم قطعا با مشکلات بسیار بزرگی مواجه خواهیم شد. در صورت کاهش بارندگی قطعا مشکل تامین آب خواهیم داشت. اگر به فرونشست زمین توجه نکنیم باید به این مسائل توجه کنیم.

وی افزود: امروز فرصت بسیار خوبی در کنار خلیج فارس داریم که بسیاری از کشورها از داشتن بخشی از این خط آبی پشیمان هستند. چرا از این توانایی استفاده نمی کنید؟ ما باید بین محیط و تداوم زندگی تعادل ایجاد کنیم. روند فعلی پایدار نیست و اگر به آن توجه نکنیم قطعا دچار مشکل می شویم و نباید بگذاریم آن روز به تاخیر بیفتد. آنچه من گفتم این نیست که امروز این اتفاق می افتد و پایتخت را جابه جا می کنیم، بلکه باید به این موضوع هم توجه کنیم.

رئیس جمهور در خصوص احتمال توقف ساخت و ساز مسکن در تهران گفت: نمی توان به یکباره جلوی ساخت و ساز را گرفت. کارکرد رسانه اطلاع رسانی است نه تثبیت. در این شرایط چه در انرژی، چه گاز، چه برق و چه پول، به سمت فروپاشی پیش می رویم و باید با کمک رسانه ها، کارشناسان و متخصصان راه برون رفت از این وضعیت را پیدا کنیم.

موضوع انتقال پایتخت از تهران در مقاطع مختلف از جمله در زمان جنگ ایران و عراق در سال های 1379، 1383 و 1386 و سپس در جریان زلزله جنوب تهران در سال 1388 مطرح شده است که در این راستا مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب کرد. در 18 آبان 1387 ضرورت جابجایی مرکز سیاسی برای بهبود اسکان جمعیت تا پایان سند چشم انداز 1404 مورد تاکید قرار گرفت، اما پس از بررسی های انجام شده توسط کارشناسان مختلف شهرسازی اعلام شد که انتقال پایتخت انجام نشده است گزینه ای مناسب برای تهران

در دولت روحانی کمیته ای برای بررسی موضوع تغییر پایتخت تشکیل شد. در سال 1393 شورای اسلامی قانون امکان سنجی انتقال، ساماندهی و تمرکززدایی مرکز سیاسی و اداری کشور از تهران را تصویب کرد. اما کارشناسان شهری از جمله پیروز حناشی شهردار سابق تهران احتمال انتقال پایتخت را ضعیف دانستند. در سال 1397 هجری شمسی شورای عالی تنظیم سرمایه تشکیل شد اما در سال 1399 هجری شمسی نتیجه این بررسی ها باعث شد که موضوع انتقال سرمایه از دستور کار خارج شود.

در حال حاضر بحث تغییر پایتخت یا تمرکززدایی مجددا از سوی مسعود مزیگیان رئیس جمهور مطرح شده است و باید دید این بار این طرح به ثمر می رسد یا به سرنوشت پیشنهادهای قبلی دچار می شود؟

انتهای پیام/

منبع: https://www.isna.ir/news/1403062617021/%D8%A7%D9%86%D8%AA%D9%82%D8%A7%D9%84-%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D8%AA%D8%AE%D8%AA-%D8%A7%D8%B2-%DA%A9%D8%B4%D9%88%DB%8C-%D9%85%DB%8C%D8%B2-%D8%A8%DB%8C%D8%B1%D9%88%D9%86-%D8%A2%D9%85%D8%AF