به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، یکی از چالش های اصلی صنعت فولاد ایران در سال های متمادی اعمال محدودیت های برق در تابستان و محدودیت گاز در زمستان بوده است. در تابستان امسال محدودیت های برق زودتر و بیشتر از سال های گذشته اجرا شد، اتفاقی که الان و در مورد گاز افتاد و محدودیت های گازی هم بیشتر و زودتر از هر سال است، از اواسط پاییز در این صنعت که تولید می کند. و با ارائه محصولات، صنعت فولاد را تحت تاثیر قرار داده و پیامدهای آن بر صادرات استان و البته تحقق تعهدات ملی و بین المللی فولاد تاثیر منفی داشته است.
بررسی میدانی انجام شده توسط خبرنگار ایرنا نشان می دهد که اخیرا گاز بزرگترین واحد صنعتی استان یعنی شرکت فولاد مبارکه که بزرگترین تولید کننده آهن اسفنجی در جهان است به پایین ترین حد ممکن رسیده است و در عمل بخش آهن اسفنجی و عملیات حرارتی این واحد صنعتی که ماده اولیه صدها صنعت بوده و سایر صنایع پایین دستی را تامین می کند، تعطیل است.
به گفته مسئولان این کارخانه، تولید ورق برای خودروسازان به دلیل قطعی گاز به طور کامل متوقف شده است و با این میزان فشار گاز، امکان شروع نورد گرم برای این شرکت وجود ندارد و خطوط این قطعه کارخانه متوقف شده است در چنین شرایطی امکان تامین ورق گرم در این شرکت وجود ندارد زیرا میزان گاز تحویلی به تنهایی تامین کننده انرژی سیستم های گرمایشی فولاد مبارکه است. شرکت و بویلرهای کارخانه این شرکت که هرگز نباید خنک شوند.
توقف تولید در شرکت فولاد مبارکه در سال رونق تولید و آن هم در حالی که هنوز وارد فصل زمستان نشده ایم برای صنعت فولاد و به طور کلی فضای کار صنعتی کشور خوب نیست و نوعی بی توجهی محسوب می شود. برای سیاست های ابلاغی دولت چهاردهم.
مسعود بزکیاناخیرا رئیس جمهور کشورمان در دیدار با اعضای فراکسیون زنان و خانواده شورای اسلامی با تاکید بر اینکه تولیدکنندگان به دلیل کمبود انرژی با مشکل مواجه نشوند، حتی از قطعی برق یا گاز در ریاست جمهوری خبر داد. استخر باید قطع شود، اما تولیدکنندگان باید تامین کنند. نگذارید انرژی شما دچار مشکل شود.
با وجود این نگاه رئیس جمهور، برخی برای عبور از چالش عدم تعادل انرژی، راه آسان تری را در این حوزه که قطع گاز واحدهای بزرگ تولیدی است، در پیش می گیرند.
درآمد 500 میلیون دلاری صنعت فولاد در استانداری به دلیل عدم تعادل انرژی محقق نشد
بررسی های خبرگزاری ایرنا اصفهان نشان می دهد طی هشت ماه گذشته حداقل 500 میلیون دلار درآمد صنعت فولاد در استان به دلیل عدم تعادل انرژی محقق نشده است و استان نمی تواند این کاهش را جبران کند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در اصفهان زنگ خطر کاهش درآمدهای صادراتی استان را در تیرماه به دلیل کاهش صادرات آهن، چدن و فولاد در بهار 1403 به صدا درآورد، در حالی که میزان صادرات این محصولات در بهار پارسال 196 میلیون دلار بود که در سه ماهه نخست امسال، اصفهان تنها بر اساس صادرات 59 میلیون دلاری محصولات آهنی موفق شد.
لازم به ذکر است با توجه به اهمیت، حساسیت و ضرورت ارسال به موقع محصولات فولادی به بازارهای جهانی و به منظور تثبیت حضور آنها در بازارها، لازم است مسئولین امر به این موضوع توجه نموده و اقدامات لازم را انجام دهند. اقدامات لازم تصمیم گیری و اقدام در خصوص اعمال محدودیت های انرژی به گونه ای که آسیب به صادرات صنعت فولاد اصفهان به حداقل برسد.
کارشناسان معتقدند: صرفه جویی پایدار انرژی چالشی جدی برای صنعت فولاد استان و کشور امروز است و چالش پایدار در صرفه جویی در مصرف انرژی در صنعت فولاد آسیب های زیادی را برای صنعت به همراه داشته و البته افزایش بهره وری در صنعت فولاد با صرفه جویی در مصرف انرژی باید به سمت بهبود حرکت کند فرآیند تولید در زنجیره نهایی است و باید به سمت حوزه فناوری و نوآوری نیز حرکت کند.
مدیرکل گمرک اصفهان در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران از کاهش 15 درصدی صادرات استان از نظر ارزشی کالا در 8 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد. به کاهش 59 درصدی صادرات چدن، آهن و فولاد اشاره کرد که دلیل اصلی آن اعمال محدودیت های انرژی برای صنعت فولاد در استان است.
رسول کوهستانی بوزه با بیان اینکه در این مدت 573 نوع کالا از گمرکات استان اصفهان صادر شد، خاطرنشان کرد: سال ها صادرات چدن، آهن، فولاد و محصولات وابسته اصلی ترین محصول صادراتی استان محسوب می شد. اما به دلیل کاهش صادرات، صنعت فولاد، پتروشیمی و لبنیات به عمده ترین محصولات صادراتی استان تبدیل شده است.
تنها 4 درصد گاز کشور توسط صنعت فولاد کشور مصرف می شود
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این خصوص به خبرگزاری ایرنا گفت: میزان گاز مصرفی در زنجیره فولاد کشور از استخراج سنگ آهن تا تولید محصول نهایی تنها چهار درصد گاز تولیدی و 96 درصد را شامل می شود. از آن استفاده در جاهای دیگر، برش گاز در صنعت فولاد تاثیری بر تامین این منبع مهم انرژی در کشور در سایر بخش ها ندارد.
بهرام سبحانی ادامه داد: استان اصفهان با 40 درصد تولید فولاد در ایران، پایتخت فولاد کشور است و این استان حق دارد شرکت هایی مانند فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان، فولاد کویر کاشان، فولاد نطنز و ده ها شرکت داشته باشد. شرکت های فعال در صنعت فولاد متقاضی با عنوان سرمایه صنعت فولاد در ایران برای گازرسانی به صنعت فولاد.
وی تصریح کرد: در شرایطی که هر حرکت کوچکی در زمینه کنترل مصرف و صرفه جویی می تواند منجر به صرفه جویی در درصد کمی از گاز شود، جای این سوال است که چرا وقتی عدم تعادل در گاز وجود دارد، موضوع در گام اول به صنعت فولاد رسید و از این پس صنعت را قطع کردند؟
وی گفت: قطعی گاز در صنعت فولاد باعث ایجاد مشکلاتی در زمینه اشتغال، صادرات و تامین نیازهای صنعت خودرو، لوازم خانگی و سایر صنایع مرتبط با فولاد می شود و شرایطی که در زمینه قطعی گاز و برق به وجود آمده است، موجب از بین رفتن این صنعت می شود. منابع کشور تولید کنندگان و پتانسیل تولید را از آنها می گیرد.
وی افزود: از سوی دیگر سازمان های دولتی مانند سازمان امور مالیاتی، بیمه تامین اجتماعی، بانک ها و … در حوزه مطالبات کمکی به شرکت های تولیدی در صنعت فولاد نمی کنند و این وضعیت نیز نگران کننده است.
رئیس انجمن فولادسازان ایران گفت: اگر شرکت بورسی مانند فولاد مبارکه به هر دلیلی نتواند تولید کند، نمی تواند سود مورد انتظار سهامداران را تامین کند و این امر بر بازار سرمایه تاثیر منفی می گذارد.
وی تصریح کرد: با وجود تحریم های سخت سال های اخیر و محدودیت های اعمال شده بر گاز و برق که سال به سال در حال افزایش است و تهدیدی برای صنعت فولاد محسوب می شود، ایران همچنان در رتبه دهم تولیدکنندگان فولاد جهان قرار دارد و اگر گاز و محدودیت های برق برداشته شد، کشور ما در بین 10 تولیدکننده بزرگ فولاد جهان در رتبه 6 یا 7 قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران، دو واحد صنعتي در بين سه شركت بزرگ اصفهان كه در فهرست 100 شركت برتر ايران قرار دارند، فولاد است كه نشان دهنده جايگاه صنعت فولاد در اقتصاد كشور است. استان و بدون شک عدم تعادل انرژی می تواند بر سود این شرکت ها تاثیر بگذارد.
صنعت پربرکت فولاد یکی از صنایع مهم کشور محسوب می شود که توقف آن می تواند اثرات منفی بسیاری بر اقتصاد و صنعت کشور داشته باشد. این صنعت نه تنها در تولید آهن اسفنجی بلکه در تولید بشقاب های سرد و گرم نقش بسزایی دارد و یکی از بزرگترین کارفرمایان کشور محسوب می شود صدها هزار نفر و زنجیره ای که بر چندین هزار شرکت و کارخانه تأثیر منفی می گذارد.
پس از تهران، اصفهان رتبه دوم گازرسانی کشور را به خود اختصاص داده است، همچنین 99.5 درصد جمعیت آن از گاز طبیعی بهره مند هستند و به تمامی شهرهای این استان و 99.08 درصد از روستاهای آن گازرسانی شده است.
منبع: https://www.irna.ir/news/85689278/%D8%A7%D8%B9%D9%85%D8%A7%D9%84-%D9%85%D8%AD%D8%AF%D9%88%D8%AF%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%DA%86%D8%A7%D9%84%D8%B4-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA-%D8%A7%D9%88%D9%84-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B5%D9%81%D9%87%D8%A7%D9%86